PRINT CARDS

0726 156 836, 0768 105 105

Cerințe tehnice - Centru printare

Cerințe tehnice pentru fișierele uploadate de dumneavoastră

Daca aveți de tipărit un produs care nu este în lista noastră sau nu ați găsit la noi un template care se potrivește cerințelor dumneavoastră, trimiteți fișierul cu design-ul dumneavoastră împreună cu datele de contact pe email la adresa [email protected]. O să vă contactăm pentru a vă comunica prețul și celelalte detalii.

– Pentru tipărirea corespunzătoare a fișierelor transmise de dumneavoastră, doar următoarele formate sunt acceptate pentru upload: CDR, AI, PSD, PDF, EPS. Nu încercați alte formate gen JPG, DOC, PPS, etc. pentru că nu le veți putea trimite.

– Designul se va lucra doar în modul de culoare CMYK. În cazul în care acestea sunt realizate în modul RGB, pot exista diferențe între nuanțele printate și cele vizibile pe monitor. Folosind CMYK, putem garanta acuratețea culorilor printate. În caz contrar, nu suntem răspunzători de eventualele neplăceri create.

– Pentru imaginile din fișierele transmise, rezoluția trebuie să fie de minim 300 DPI. În caz contrar, calitatea imaginilor poate fi una mai slabă, cu toate că pe monitorul dumneavoastră elementele grafice se văd OK.

– E foarte important ca design-ul să conțină un BLEED de 3 mm pe contur față de formatul finit dorit. Bleed-ul este suprafața exterioară a designului ce va eliminată după tăiere.

– Țineți cont de marginea de siguranță! Păstrați informațiile importante în interior, la minim 3 mm de fiecare margine.

– Recomandăm ca toate fonturile să fie convertite la curbe. În caz contrar, pot exista diferențe între fonturile utilizate de dumneavoastră și cele printate de noi.

– Fișierele trimise de dumneavoastră nu trebuie să depășească 25 Mb. Dacă aveți fișiere mai mari vă rugăm să ne contactați sau să trimiteți comanda printr-un site de file transfer.

Specificații

Tipuri de fișiere acceptateCDR, AI, PSD, PDF, EPS
Rezoluțieminim 300 DPI
DimensiuneFormat finit + 3 mm bleed
Margine de tăiere (bleed)3 mm
Opțiuni fontConvertite la curbe
Mod culoareCMYK
Dimensiune maximăSe pot trimite fișiere de cel mult 25 MB

Pregătirea unei machete pentru print

Pregătirea unei machete pentru print este o operație ce necesită atenție și în care beneficiile depășesc cu mult timpul investit, rezultatul fiind un print de calitate. O poză uitată cu profil nepotrivit sau un caracter (font) neconvertit la curbe poate compromite întreaga lucrare.

Editarea grafică a machetei 
Macheta grafică se realizează într-un program specializat de grafică (Corel Draw, Corel Photo Paint, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, etc.) și nu în aplicații de birou (Microsoft PowerPoint, Microsoft Excel, Microsoft Word, etc.). Aplicațiile de birou nu oferă controlul necesar asupra dimensiunii machetei, așezării în pagină a elementelor grafice sau a descompunerii cromatice,  elemente obligatorii în acest domeniu.

Componentele machetei
Macheta este compusă din text, grafică și imagini.
– La text problema constă în alegerea tipului de font – un font special, instalat pe calculatorul dumeavoastră poate crea probleme la print dacă nu îl timiteți împreună cu macheta (în cazul fișierelor “deschise” – cu layere).
– Pentru imagini, problema principală o reprezintă rezoluția. Aceasta ar trebui să fie în jurul valorii de 300 dpi, ceea ce face ca majoritatea fotografiilor descarcate din internet, la rezoluția de 72 dpi, să nu fie potrivite pentru tipar, decât mult micșorate.

O a doua problemă importantă o reprezintă spectrul de culoare. Deseori nu se face diferența între cele două tipuri CMYK și RGB. CMYK este standard pentru tipar, aici folosindu-se 4 culori (C - Cyan, M - Magenta, Y - Yellow, K - Black). RGB (Red Green Blue) este spectrul pe care îl folosesc monitoarele. Un spectru complet de redare al culorilor din natură în cele două sisteme ar putea fi exemplificat în cele două imagini de mai jos.

Spectrul RGB este mult mai larg decât spectrul CMYK. O imagine creată în RGB poate arăta diferit când este transformată în CMYK. Din acest motiv se recomandă în mod deosebit ca fișierele pentru printat să fie realizate nativ în CMYK.

Verificarea machetei

După finalizarea machetei, înainte de a o trimite la print, verificați următoarele:

– Dimensiunea paginii (multe aplicații setează pagina implicită pe “A4” și nu pe dimensiunile finite dorite de dumneavoastră)

– Textul, grafica și imaginile să fie în spectrul CMYK

– Rezoluția pozelor sa fie de 300 dpi

– Bleed-ul – Fotografiile și obiectele grafice (linii, fundaluri colorate, etc.) care ajung până la marginea paginii trebuie să o depășească pe aceasta cu aproximativ 3 mm (se previne apariția marginilor albe la tăiere).

Bleed

– Zona de siguranță – reprezintă zona în care trebuie să fie plasate elemente ce se doresc intacte pe produsul final (după tăiere).

Zona de siguranță

– Linia de tăiere - Linia unde se taie documentul pentru obținerea formatului finit.

Linia de tăiere

Bleed, Linia de tăiere, Zona de siguranță

ATENȚIE!

Tipărim exact fișierul pe care ni-l trimiteți! De aceea vă rugăm să verificați cerințele tehnice de mai sus înainte de a ne trimite fișierele.

Mulțumim pentru întelegere.

Top
X